De Medische Keuring voor rijbewijs aanvraag of -verlenging – Een volledige gids

Voor sommige mensen is het een uitgemaakte zaak dat ze hun rijbewijs moeten laten keuren door een erkende arts. Dit gebeurt onder andere bij een verlenging of aanvraag van het rijbewijs. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over deze medische keuring.

Wanneer moet je op medische keuring voor je rijbewijs?

Wanneer je een rijbewijs wilt aanvragen of vernieuwen moet je een gezondheidsverklaring invullen. Deze verklaring bestaat uit een reeks vragen die ingevuld kunnen worden op de website van het CBR. De antwoorden op deze vragen zullen dan bepalen of je al dan niet geschikt bent voor een rijbewijs of verlenging, en of het CBR eventueel verdere informatie nodig heeft. Indien het CBR enkele vragen heeft wordt je gevraagd om op medische keuring te gaan of om een rijtest te doen.

Wie moet er op medische keuringen voor je rijbewijs?

Bestuurders die 75 jaar of ouder zijn moeten elke 5 jaar een medische keuring ondergaan. Ook wanneer je een ziekte of beperking hebt die een impact kan hebben op je rijvaardigheden (denk bijvoorbeeld aan dementie of een beroerte) wordt je op controle gevraagd. Mensen die reeds een rijbewijs hebben en een rijbewijs voor een vrachtwagen of bus willen halen of verlengen moeten ook op medische controle.

Medische keuring voor rijbewijs C/CE/D/DE

Wanneer je een rijbewijs C/CE/D/DE wilt bekomen of verlengen moet je op medische keuring. Deze rijbewijzen blijven 5 jaar geldig. Dit wil zeggen dat je dan ook iedere 5 jaar op medische keuring moet. Deze medische keuringen moeten gedaan worden door een arboarts of een bedrijfsarts.

Medische keuring voor rijbewijs B

Normaal gezien moet je voor een rijbewijs B niet naar de medische keuring. Enkel mensen van 75 jaar of ouder of personen die bij de gezondheidsverklaring op enkele vragen Ja geantwoord hebben wordt gevraagd om een medische keuring te ondergaan.

Wat is een gezondheidsverklaring?

Zoals hierboven reeds uitgelegd is een gezondheidsverklaring een vragenlijst die je online invult op mijncbr.nl. Om de gezondheidsverklaring in te kunnen vullen heb je je persoonlijke DigiD nodig. Houd ook zeker je telefoon bij de hand gezien je ook een SMS zult ontvangen of de DigiD app zult moeten openen.

Om de gezondheidsverklaring in te vullen zul je eerst moeten aangeven welke rijbewijzen of categorieën je wilt aanvragen of verlengen. Daarna krijg je een aantal vragen over je gezondheid voorgeschoteld waar je eerlijk op dient te antwoorden. Het is erg belangrijk dat je de vragen goed naleest. Wanneer je een verklaring fout invult kan dit namelijk verreikende gevolgen hebben.

Indien je op medische controle moet zul je na het invullen van de gezondheidsverklaring een doorverwijzing naar een huisarts of bedrijfsarts ontvangen. Met deze brief kan je dan ook makkelijk en snel een afspraak maken voor je medische keuring voor je rijbewijs.

Hoeveel kost een gezondheidsverklaring?

Een gezondheidsverklaring van het CBR kost € 41,50. Hier zitten adviezen en de beoordeling van de rijgeschiktheid inbegrepen. Indien je op medische keuring moet voor je rijbewijs of een lesauto moet huren, dan komen die kosten hier wel bovenop.

Waar kan je op medische keuring voor je rijbewijs?

De meeste medische keuringen kunnen gedaan worden door een huisarts. De arts of medische specialist waar je op controle gaat moet natuurlijk wel ingeschreven staat in het CBR – het centraal bureau rijvaardigheidsbewijzen.

Normaal gezien krijg je echter van het CBR een doorverwijsbrief. Deze brief bevat dan ook de naam van de medische specialist en het adres. De medische specialist waar je terecht kunt wordt gekozen op basis van je postcode. Indien je liever niet samenwerkt met die bepaalde medische specialist door bijvoorbeeld de prijs of de afstand, kan je altijd contact opnemen met het CBR.

Indien je op medische keuring gaat voor een bus- of vrachtwagen rijbewijs kan je niet naar de huisarts. Deze medische keuring wordt gedaan door een bedrijfsarts.

Moet ik zelf de arts contacteren voor mijn medische keuring?

Wanneer je een doorverwijsbrief ontvangt van het CBR moet je zelf de arts of de medische expert contacteren die op de doorverwijsbrief staat. Op die manier kan je dan samen met de arts of de expert een afspraak vastleggen.

Indien de arts of expert en jij geen goede datum of tijd kunnen overeenkomen kun je altijd contact opnemen met CBR zodat je een andere arts kunt contacteren.

Wat wordt er onderzocht tijdens de medische keuring voor een rijbewijs?

Wanneer je op medische keuring moet voor je rijbewijs wordt je grondig onderzocht. Zo kijkt de arts bijvoorbeeld of:

  • Je goed kunt zien
  • Je veilig kunt rijden
  • Je een hoge of lage bloeddruk hebt
  • Je je armen en benen voldoende kunt gebruiken
  • Je je nek en rug kunt gebruiken
  • Je suikerziekte hebt

Wanneer er tijdens de medische keuring problemen opduiken kan het zijn dat het CBR je vraagt om extra onderzoeken te laten uitvoeren. Dan stuurt het CBR je op consultatie bij een oogarts of een neuroloog.

Ook kan het zijn dat je medische keuring niet zo enorm goed ging en dat je een bijkomende rijtest moet uitvoeren. Na de rijtest zullen de arts en het CBR zowel je gezondheid en je rijgedrag bekijken om te beslissen of je wel of niet in aanmerking komt voor een rijbewijs of een verlenging van je rijbewijs.

Hoeveel kost een medische keuring voor het rijbewijs?

Een medische keuring voor je rijbewijs kost maximaal € 94,33. Daarnaast kunnen specialisten ook nog toeslagen voor directe en indirecte tijd in rekening brengen aan maximaal € 47,15 per 15 minuten.

Deze tarieven zijn exclusief BTW.

Zoals hierboven vermeld zijn deze tarieven het maximum dat de huisarts of de medische expert in rekening mag brengen. De arts of expert kan dus inderdaad minder rekenen waardoor je medische keuring goedkoper wordt.

Moet ik deze kosten op voorhand betalen?

Hoewel een medisch specialist kan vragen om de kosten voor de medische keuring op voorhand te betalen is dit niet verplicht. Indien je de kosten liefst niet op voorhand betaalt kan je altijd contact opnemen met CBR en vragen om gekeurd te worden door een andere medische specialist.